חומציות ובסיסיות של מים

מים חומציים ומים בססיים

מה עומד מאחורי ערך הגבה \ PH

מלבד ההבנה שערך הגבה נקבע על פי היחס בין יוני המימן כפי שהוסבר קודם, ישנה דרך מדידה נוספת, היוצרת בלבול רב בנושא כימייה של מים. הדרך הנוספת למדידה, היא בעצם מדידת הכמות הכוללת של בסיסיות או חומציות בכמות מים. דרך זו נקראת הבסיסיות הכוללת או החומציות הכוללת של התמיסה. בטעות, נחשבת דרך זו כדרך נוספת למדידת ערך הגבה \ pH אך היא לא! זאת מאחר ולא כל החומצות מתנהגות באופן דומה במים ובאותה מידה לא כל הבסיסים מתנהגים באופן זהה במים.

אם ניקח לדוגמא שוב את הידרוכלוריד (HCl) מהדוגמא הראשונה, זו חומצה שמתפרקת במים באופן מלא ליונים המרכיבים אותה. לעומתה, חומצה אורגנית (חומצה המכילה פחמן) לא תתפרק במלואה במים ליונים המרכיבים אותה וחלקה או רובה תשאר במולקולה המקורית. ניתן כמובן למדוד את ערך הגבה של התמיסה החדשה, אך הדבר לא יעיד כמה היא חומצית או בסיסית באמת. ובמושגים של טעם, כמה התמיסה תרגיש חמוצה.

מכאן, שהנטייה של מינרל ליצרת תמיסה חומצית או בסיסית, אינה קשורה לpH, אלא להתמוססות שלו במים והתגובה עם שאר המינרלים הנמצאים במים.



מלחים ובאפרים

כאשר אנו משתמשים במילה מלח, ישר עולה לנו הקונטציה למלח השולחן עימו אנו מתבלים את האוכל. מלח השולחן הוא מולקולה המורכבת מנתרן וכלור (NaCl). הנתרן הוא בסיס והכלור הוא חומצה. בכימיה, כל תגובה כימית בין יון בסיסי ויון חומצי נקראת מלח.

באפר - לכל מלח יכול להיות אופי חומצי או אופי בסיסי, ויש להם את היכולת לסתור (באפר) תמיסה אחרת. המשמעות היא שבהוספת מלח לתמיסה, בהגעה לריכוז מסויים, המלח יגיע לערך הגבה \ pH שהוא 'טבעי' להם. הוספת עוד מלח לתמיסה, לא תשנה את ערך הגבה של התמיסה יותר. ובכך 'סתרנו' את התמיסה המקורית ושינינו לה את ערך הגבה.

באפרים הם אמצעי יעיל לשמירה על ערך הגבה רצוי בתמיסה ובכך להגיע לערך הגבה הרצוי לאנזימים שאנו רוצים להפעיל. לשימחתנו, בלתת הבהירה שלנו, יש חומצה פוספורית (פוספטים) המהווה באפר למים ומורידה את ערך הגבה ל5.8. מאוד קרוב לערך שאנו צריכים. ניתן לקרוא עוד על הנושא במאמר 'מה קורה בתהליך המאש'.


עכשיו, אחרי שהבנו שהדבר החשוב במים הם המינרלים שבהם ואילו המים הם רק התמיסה המהווה בסיס למינרלים המומסים בה, אפשר לעבור ולהבין מה המינרלים החשובים לבירה ומה קורה בתהליך המאש.