הכנות ליום בישול הבירה הראשונה

הכנה ליום בישול הבירה הראשונה

החלק המרכזי של תהליך עשיית בירה בייתית הוא יום הבישול. לא צריך להיבהל, זה לא באמת לוקח יום שלם אך זה היום אליו אנו מתכוננים והיום המרכזי בו קורה עיקר הנס, ועל כן יש לתת תשומת לב רבה ליום הזה, להיות ערוכים כשכל הציוד וחומרי הגלם לתהליך מוכנים ומסודרים ובכך להמנע מתקלות והפתעות מיותרות שעלולות לפגוע לנו בבירה או למנוע מאיתנו לפעול בעקביות ולהשיג תוצאה זהה למצופה.

צריך לזכור, ישנם שלושה דברים חשובים להצלחה בבישול בירה: הכנה טובה, סניטציה ורישום נכון.
   1. הכנה טובה - הכנה והתארגנות נכונים וטובים ימנעו מאיתנו הפתעות לא צפויות.
   2. סניטציה - בירה טובה ומוצלחת היא 75% ניקיון וסניטציה. אתם לא רוצים לשפוך בירה טובה למיכל וכלים מזוהמים.
   3. רישום נכון - רישום נכון ועקבי. כמו שג'ון פאלמר מגדיר זאת, ישנם שני סוגי מבשלים: מבשלים בעלי מזל ומבשלים         עקביים. אתם יכולים להיות חדשניים ולעשות בירה מעולה ומקורית אך לא תוכלו בכלל לשחזר אותה בשנית ולהבין מה כל כך הצליח שם ולהבדיל מה לא הצליח כאן... כל ההצלחה או היכולת ללמוד מהכישלון ירדו לטמיון!

הכנות ליום בישול

לפני שנתחיל, נוודא שכל הציוד והמרכיבים להם אנו זקוקים לבישול הבירה נמצאים.
  1. סיר בישול. כחלק מההכנות נמדוד את נפח הסיר בישול (אם אינו ידוע) על פי חישוב נפח גליל.
  2. כף ערבוב.
  3. מד טמפרטורה דיגיטלי.
  4. הידרומטר + משורה.
  5. מיכל תסיסה עם ברז.
  6. אייר לוק.
  7. חומר חיטוי (יודפור או סטאר סאן למשל).
  8. שק בד להשריית גרעינים וכשות.
  9. כוס מדידת נוזלים (או כל כלי שאנו יודעים את נפחו).
  10. משקל גרמים.
  11. מרכיבים על פי מתכון הבירה הנבחר, מחולקים לפי מנות ושלבים. 
    1. לתת טחון בשק גרעינים (אך עדיין בתוך קופסא סחורה, ללתת נטייה לספוג לחות וטעמים מהסביבה!)
    2. לתת נוזלי - על פי הכמות המבוקשת, בכלי סגור.
    3. הכשות מחולקת לפי מנות ובכלים סגורים:
      1. כשות המרירות (זו הנכנסת ראשונה וקובעת את תחילת מדידת 60 הדק').
      2. כשות הטעם (זו הנכנסת כעבור 45 דק' על פי המתכון, כאשר נותרו 15 דק' לבישול).
      3. כשות הארומה (זו הנכנסת רגע לפני כיבוי האש ותחילת הקירור).
  12. 24 ליטר מי פילטר או מים שעברו הרתחה וקוררו. (חלק מהמים ישמשו גם לקירור ולכן נקפיא כ5 ליטר מתוכם במיכלים סגורים).
במהלך יום הבישול עלינו בעצם לעשות שני דברים במקביל: בישול הבירה על פי המתכון וניקוי וחיטוי מיכל התסיסה. בשניהם עלינו להיות יסודיים ולא להקל ראש. כך שאמליץ בפעם הראשונה לבצע קודם את הכנת מיכל התסיסה ולאחר מכאן את הבישול, בפעמים הבאות, כשנתמקצע ונשלוט בתהליך, ניתן במהלך הבישול לבצע ניקוי וחיטוי של מיכל התסיסה ושאר האמצעים.

ניקוי מיכל התסיסה
על אף שפעולת הניקוי קלה יותר עם כרית סקטוש, פעולה זו עלולה לשרוט את המיכל מאחר ומיכל התסיסה עשוי פלסטיק. שריטות אלו, עשוייות להיות מקום נהדר לבקטריות להתמקם ובבוא העת, כאשר יפגשו את הנוזל עתיר הסוכרים, להתרבות ולקלקל את הבירה. לכן, אמליץ להשתמש בספוג רך וסבון כלים לשם ניקוי המיכל תסיסה, וכמובן להקפיד לפרק את הברז ולנקות את הברגותיו. מיד בתום הניקוי ושטיפה טובה של הסבון, למהול את חומר החיטוי בהתאם להוראות, למלא את הדלי בכמות או לרסס באמצעות מרסס, לסגור ולנער היטב את הדלי ולהפוך אותו. כך לשמור אותו עד לשימוש. עדיף להשאירו סגור.

טיפ - כדאי להימנע מהצורך לנקות לכלוכים קשים במיכל תסיסה, בברז ובנשם. לכן, כדאי לנקות את המיכל תסיסה וחלקיו טוב מיד בתום השימוש ולא לאפשר לליכלוך להתייבש! את הנשם והברז, ניתן להשרות במים פושרים עם סבון ומיד לאחר הניקיון להשרות בקערה עם חומר חיטוי.

ציוד מוכן? חומרי גלם מוכנים? מרגישים מוכנים להתחיל את יום הבישול? יאללה, עוברים לדף הבא ויוצאים לדרך!